O ansamblu

V Ansamblu Akordi delujemo štirje fantje iz Postojnskega konca. Gojimo pristno narodno-zabavno glasbo s štiriglasnim fantovskim petjem in diatonično harmoniko. Ime smo "podedovali" po glasbeni skupini Akordi, katere člani so pred desetletji na plesišča vabili staro in mlado daleč naokrog.

 

Kot uradni začetek ansambla štejemo prvi javni nastop, ki se je zgodil 15. avgusta leta 2007 na tradicionalni vsakoletni prireditvi Koncert pod lipo v vasi Slavina. Člani ansambla smo se sicer poznali že prej in tudi večkrat skupaj igrali (brez vaj, seveda). Poleti 2007 pa smo se odločili, da skupaj bolj resno stopimo na glasbeno pot.

Najraje preigravamo pesmi Fantov z vseh vetrov in Slakove viže. Igramo tudi zabavno glasbe; le-to izvajamo v celoti v živo. Nastopamo povsod, kamor nas povabijo in se vedno potrudimo pričarati čim boljše razpoloženje.

 

Med večje uspehe ansambla lahko uvrstimo nagrade na festivalih narodno-zabavne glasbe.

Na festivalu Števerjan 2008 smo prejeli nagrado občinstva.Več o tem...
Nagrada je bila podeljena za najbolj všečno izvedbo pesmi iz zakladnice; zaigrali in zapeli smo Miheličev valček Zakladi Slovenije. Kot novo skladbo pa smo zaigrali polko Malo za šalo, katere avtorja sta Rok Švab (glasba ter aranžma) in Ivan Sivec (besedilo).
Posnetek te pesmi si lahko prenesete tukaj (format MP3, velikost 5 MB).

Na Vurberku 2009 nam je strokovna komisija podelila plaketo Jožeta Šifrarja za najboljšo večglasno vokalno izvedbo, po oceni občinstva pa smo dobili tretjo nagrado (bronasti zmaj). Več o tem...
Predstavili smo se z valčkom Hišica iz moje mladosti avtorjev Roka Švaba (melodija in priredba) in Jožeta Galiča (besedilo) ter polko V senčici zdaj poležava, za katero je glasbo in priredbo prav tako spisal Rok Švab, besedilo je prispevala Vera Šolinc.

Kot enega izmed največjih uspehov pa štejemo zmago na festivalu Vurberk 2010, saj smo si prislužili zlatega zmaja (glavna nagrada festivala, podeljena na podlagi seštevka ocen strokovne komisije, urednikov radijskih postaj in publike) ter nagrado občinstva. Poleg tega je strokovna komisija našo izvedbo ocenila kot drugo najboljšo na festivalu. Več o tem...
Predstavili smo valček Solzne oči in polko Hočeš, nočeš. Avtor obeh melodij in priredb je Rok Švab, besedili sta prišli izpod peres Vere Šolinc in Vere Kumprej.

Sledila je še dobra uvrstitev na festivalu Ptuj 2010 - prejeli smo Korenovo plaketo za najboljšo vokalno izvedbo ter nagrado občinstva. Zaigrali smo valček Rad bi jo videl in polko Naš Martin, kateri je napisal Rok Švab, besedili sta delo Fanike Požek in Jožeta Galiča.

V letu 2011 pa se je kot kraj srečnega imena zopet pokazal Ptuj, smo smo na festivalu Ptuj 2011 dobili kar tri nagrade. Strokovna komisija nas je izbrala za najboljši ansambel med ostalimi zasedbami (trio). Radijski poslušalci in televizijski gledalci so največ glasov namenili našemu valčku Akordi ljubezni (avtorjev Braneta Klavžarja in Jožeta Galiča), drugo mesto pa je zasedla naša polka Žejen sem njene ljubezni (Rok Švab, Fanika Požek). Poleg tega smo prejeli še nagrado občinstva.

Leta 2012 smo se uvrstili na najprestižnejši festival narodno-zabavne glasbe Slovenska polka in valček 2012, in sicer s pesmijo Vrni se (Mike Orešar, Vera Šolinc). S 1240 glasovi smo zasedli 6. mesto v telefonskem glasovanju.

Prav tako v letu 2012 smo prejeli srebrno nagrado Občine Postojna za dosežke na področju narodno zabavne glasbe, kulture in promocije Občine Postojna.

Ponovno smo se udeležili festivala Slovenska polka in valček 2013, kjer smo bili s skladbo Najina zgodba (Rok Švab, Fanika Požek) po glasovanju gledalcev tretji v izboru valčkov.

 

Več o naši glasbi si lahko preberete tukaj.

 

Ansambel sestavljamo:
- Simon Šorc - vokal (prvi tenor)
- Rok Kompara - diatonična harmonika, vokal (drugi tenor)
- Rajko Kelemina - kontrabas, bariton , vokal (bariton)
- Gregor Oblak - kitara, vokal (bas)

Simon

Simon Šorc

- vokal (prvi tenor)
- pri zabavni glasbi tolče po bobnih
- doma iz Slavine (po domače Malnarjev)
- krovec in klepar

 

Rok

Rok Kompara

- diatonična harmonika, vokal (drugi tenor)
- pri zabavni glasbi bas kitarist
- doma iz Postojne (v sebi pa nosi tudi nekaj vipavske krvi)
- vulkanizer

 

 

Rajko

Rajko Kelemina

- bas kitara, bariton, vokal (bariton)

 

gregor

Gregor Oblak

- kitara, vokal (bas)
- pri zabavni glasbi igra ritem kitaro

 

 

 

 

 

O ANSAMBLU | NAŠA GLASBA | GALERIJA | KNJIGA GOSTOV | KONTAKT